Vaccinaties Hepatitis B

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Hepatitis B. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

De Ziekte Hepatitis B

HOME | ZIEKTES | Hepatitis B

  Hepatitis B is een ernstige virusinfectie die de lever aantast en kan leiden tot zowel acute als chronische leveraandoeningen. Hieronder volgt een gedetailleerde beschrijving van hepatitis B, inclusief oorzaken, symptomen, overdracht, diagnose, behandeling en preventie:

Zie ook Hepatitis B voor werk of stage

Hepatitis-B besmetting

 

Oorzaken

Hepatitis B wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus (HBV), een DNA-virus dat behoort tot de familie Hepadnaviridae. Het virus infecteert levercellen, wat kan leiden tot ontsteking en schade aan de lever.

 

Overdracht

HBV wordt overgedragen via contact met geïnfecteerd bloed of andere lichaamsvloeistoffen.
Veelvoorkomende manieren van overdracht zijn:

 

Symptomen

De symptomen van hepatitis B variëren afhankelijk van de ernst van de infectie. Ze kunnen zich manifesteren in de acute fase of bij chronische infecties.
 

Acute hepatitis B:


 

Chronische hepatitis B:

Verschijnselen van Hepatitis B

Sommige mensen krijgen binnen 2 tot 3 maanden na besmetting last van:

De geelzucht verdwijnt na enkele weken. De moeheid kan weken tot maanden duren.

Als het virus langer dan 6 maanden in uw lichaam blijft, wordt het een chronische infectie.

Risico's van Hepatitis B

Een virale ontsteking wordt veroorzaakt door een virus (= het kleinst bekende micro-organisme, eigenlijk een pakketje erfelijk materiaal). Dit is de minder ernstige variant.

 

Bacteriële hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Vaak begint dit als bloedvergiftiging, waarbij de bacteriën de bloedbaan infecteren. Een bacteriële ontsteking wordt veroorzaakt door één van de drie bacteriën: meningokok, pneumokok of Haemophilus influenzae type b (Hib). Die laatste komt sinds 1993 steeds minder voor vanwege een vaccin dat kinderen meekrijgen bij de DKTP-prik.

 

Voorgenoemde bacteriën zitten (onschuldig) in de neus-keelholte. Als op een gegeven moment de weerstand afneemt, kunnen de bacteriën zich vermeerderen en zich verspreiden via de bloedbaan. Daarbij kan bloedvergiftiging ontstaan (dit geldt vooral voor de meningokok). Bovendien kan de bacterie via de bloedbaan in de hersenen en hersenvliezen terechtkomen en hierdoor hersenvliesontsteking veroorzaken.

 

Landen waar Hepatitis B voorkomt

Nuttige informatie

Bescherming

Zorg dat je veilig vrijt op vakantie. Neem condooms mee uit Nederland, want als je ze plaatselijk koopt zijn ze vaak niet betrouwbaar. Probeer het risico dat je in een ziekenhuis belandt en daar behandeling nodig hebt waar naalden aan te pas komen zo klein mogelijk te houden. Kijk op de ongevallenpagina om ongelukken zoveel mogelijk te voorkomen en zorg dat je tegen DTP ingeënt bent (zodat je geen tetanusinjectie nodig hebt, mocht je een wond oplopen op vakantie). Neem goede voorzorgen tegen malaria, zodat je de kans zo klein mogelijk maakt om die ziekte op te lopen en ervoor in het ziekenhuis behandeld moet worden. Laat geen tattoos of piercings zetten op vakantie en ga liever niet naar de kapper in ontwikkelingslanden omdat je via scheermesjes theoretisch hepatitis B kunt oplopen.

 

Je kunt je ook tegen hepatitis B laten vaccineren. Je krijgt in dat geval drie injecties met tussenpozen van één en vijf maanden. De bescherming is in principe levenslang. Je moet bij voorkeur zeven maanden voor vertrek met de hepatitis B vaccinaties beginnen, want dan kun je ze alle drie nog toegediend krijgen. Het is ook mogelijk om je één maand van tevoren te laten inenten. De bescherming is in dat geval wat minder goed dan bij het standaard vaccinatieschema.

 

Bronnen:

Voor dit artikel zijn de volgende bronnen geraadpleegd:
World Health Organization (WHO) - WHO - Hepatitis B
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - CDC - Hepatitis B
National Health Services (NHS) - NHS - Hepatitis B