Vaccinaties Malaria

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Malaria. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

HOME | ZIEKTES | Malaria

Voor malariatabletten heb je een malariarecept nodig

Hoe verkrijg ik een malariarecept?
Om te kunnen bepalen welke tabletten je nodig hebt en hoeveel, dien je een afspraak te maken met één van onze specialisten. Met 25 vestigingen verspreid over het land zijn wij altijd in de buurt.
Bekijk alle locaties

*Herhaalafspraak:
Je kiest voor een herhaalafspraak als je jouw reisschema al eerder met ons hebt besproken, bijvoorbeeld voor het verkrijgen van je reisvaccinatie(s).

Het consult
Tijdens het consult bespreken we je reisplannen en toetsen we je gezondheidstoestand. Als je verder geen vaccinaties nodig hebt, dan schrijven wij het malariarecept voor je uit.

Recept en tabletten
Het recept wordt digitaal gedeeld met apotheek eFarma. Zij zorgen ervoor dat je binnen enkele werkdagen je malariatabletten in huis hebt. Als je de tabletten snel of direct nodig hebt, dan kun je met het recept ook naar je eigen apotheek gaan.

Kosten

N.B. De kosten voor malariatabletten worden door de apotheek in rekening gebracht.

Vergoeding zorgverzekering

Kosten voor consult, receptuur en medicatie worden doorgaans alleen vanuit een aanvullende zorgverzekering vergoed. Neem contact op met je verzekeraar als je hier vragen over hebt.

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?

De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. Malaria komt voornamelijk voor in tropische en sub-tropische gebieden zoals in delen van Afrika, Zuid-Amerika, Azië en Oceanië. Hoge risicogebieden zijn de landen Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en delen van Oceanië zoals Papoea-Nieuw Guinea. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is het risico lager. Een overzicht van de Malaria gebieden in de wereld vind je hier.

 
Seizoensgebonden
Het risico op malaria kan seizoensgebonden zijn, waarbij de kans op infectie hoger is tijdens het regenseizoen, wanneer er meer muggen zijn.
 
Duur van het verblijf
Hoe langer je in een malaria-gebied verblijft, hoe groter de kans dat je gestoken wordt door een geïnfecteerde mug.
 

Hoe kun je malaria besmetting voorkomen?

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de ernst van malaria: neem de ziekte en de voorzorgsmaatregelen serieus. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Malariamuggen steken van de avond- tot de ochtendschemering.

De Ziekte Malaria

Er overlijden nog steeds Nederlanders onnodig aan malaria, vooral door het niet of niet goed innemen van malariatabletten. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen. In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen, hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger.

Verschijnselen van Malaria

Vanaf een week tot een paar maanden na besmetting door een mug krijg je hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven. Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt ben je echt goed ziek; je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als de ziekte niet wordt behandeld, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waar je aan kunt overlijden.

 

Risico's van Malaria

De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.

 

Landen waar Malaria voorkomt

Nuttige informatie

Bescherming

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de ernst van malaria: neem de ziekte en de voorzorgsmaatregelen serieus. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Malariamuggen steken van de avond- tot de ochtendschemering.

 

Andere tips om malaria te voorkomen

 

• Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is. • Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd. • Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

 

Gebruik malariatabletten volgens voorschrift, dus vooraf beginnen en gebruiken tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van welk middel je neemt. Vergeet geen tabletten, neem ze alsof je leven ervan af hangt.

 

Als je malariasymptomen zoals koorts krijgt in een malariagebied, ook als je je malariapillen goed hebt ingenomen, moet je snel (binnen 24 uur) een dokter opzoeken. Malaria is namelijk in de eerste dagen goed te behandelen, maar daarna kan de ziekte zeer ernstig verlopen. Als je gedurende de eerste maanden tot een jaar na terugkeer uit een malariagebied ziek wordt, meld je dokter dan altijd dat je in een malariagebied bent geweest.