Roze: BMR vaccinatie aanbevolen
Landen waar de BMR inenting wordt aanbevolen

Voor welke landen wordt de BMR inenting aanbevolen?

De BMR inenting wordt hoofdzakelijk aangeraden in de meeste landen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid- en Zuidoost Azië. Zie kaartje hierboven en de teksten per land.

Voor wie wordt de BMR vaccinatie aanbevolen?

1 Iedereen die naar een land gaat waar de BMR inenting aanbevolen wordt en die vóór 1975 geboren is. Je hoeft de BMR inenting niet als je weet dat je ooit de ziekte mazelen, de BMR prik of een aparte mazelen vaccinatie hebt gehad.
Mensen geboren tussen 1965 en 1975 komen vaak in aanmerking voor de BMR prik. Als je na 1974 geboren bent heb je bijna altijd de BMR vaccinatie via het rijksvaccinatieprogramma gehad en hoef je de BMR inenting niet. Als je voor 1965 geboren bent heb je meestal de ziekte mazelen gehad en hoef je de BMR vaccinatie in dat geval ook niet

2 Iedereen die naar een land gaat waar de BMR inenting aanbevolen wordt en de BMR inenting nog nooit heeft gehad. Kinderen jonger dan 14 maanden bijvoorbeeld. Kinderen van zes maanden of jonger hoeven geen BMR prik, omdat ze nog beschermd worden door antistoffen die ze van hun moeder hebben meegekregen.
3 De BMR vaccinatie wordt niet aanbevolen voor de Verenigde Staten, maar soms, als je er langer verblijft voor stage of studie, stelt men het verplicht om de BMR vaccinatie alsnog te halen, vaak zelfs twee keer. Soms kun je ook met het bepalen van antistoffen volstaan.

De BMR inenting

BMR staat voor bof, mazelen en rode hond. Voor reizen gaat het alleen om de mazelen. Mazelen is een veel voorkomende en niet zo onschuldige kinderziekte. In ontwikkelingslanden sterven meer dan honderdduizend kinderen per jaar aan mazelen, vooral in India. Er is in Nederland geen apart vaccin voor mazelen, vandaar dat de BMR vaccinatie gegeven wordt.
Mazelen kwam vroeger veel voor in Nederland, maar sinds het mazelen vaccin in Nederland in het rijksvaccinatieprogramma zit veel minder. De meeste mensen die in 1975 of later geboren zijn, hebben de vaccinatie gehad en hoeven dus voor een reis niet opnieuw ingeënt te worden. De meeste mensen die voor 1965 geboren zijn hebben de mazelen gehad en hoeven de BMR inenting meestal ook niet.
De BMR inenting wordt in Nederland aan kinderen gegeven op de leeftijd van 14 maanden en negen jaar.

Hoe lang van te voren moet je een BMR inenting halen?

Je moet je bij voorkeur minimaal twee weken van te voren tegen mazelen laten vaccineren.

Beschermingsduur BMR vaccinatie

De beschermingsduur is voor mazelen en rodehond waarschijnlijk levenslang na één injectie. Voor bof is niet duidelijk hoelang je beschermd bent.

Kinderen die voor een reis de BMR inenting krijgen moeten hun vaccinatieschema gewoon afmaken.

Mazelen: symptomen

Mazelen komt vooral voor bij kinderen en begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en (vaak hoge) koorts. Na een paar dagen krijg je vlekjes op je gezicht en later over je hele lichaam. De vlekken krijgen een wat bruine kleur en kunnen samenvloeien. De vlekken kunnen jeuken. Soms kun je ernstige oorontsteking en longontsteking krijgen als je mazelen hebt.

Bijwerkingen BMR inenting

Af en toe, enkele uren na de injectie:
Pijn op de plaats van de injectie, soms met roodheid of zwelling.

Soms, enkele uren na de injectie:
Griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, koorts, spierpijn, misselijkheid of buikpijn. Dit houdt meestal niet langer dan een paar dagen aan.

Zeer zelden:
Overgevoeligheid. Dit kan gepaard gaan met huiduitslag, jeuk, benauwdheid, zwelling in het gezicht of flauwvallen.

Twee tot vier weken na de vaccinatie kun je last krijgen van koorts of huiduitslag. Sommige mensen krijgen last van opgezette lymfeklieren in de hals en nek of voorbijgaande gewrichtsklachten. Heel zeldzame bijwerkingen zijn ITP (bloedingsziekte, dit komt voor bij ongeveer één op de 20.000 kinderen binnen twee jaar na de prik) en hersenontsteking (nog zeldzamer).

BMR vaccinatie bij zwangerschap of borstvoeding

Als je zwanger bent mag je geen BMR inenting krijgen. Na de BMR prik mag je 4 weken niet zwanger worden. Als je borstvoeding geeft mag je het BMR vaccin ook niet toegediend krijgen.