Inentingen algemeen

V: Welke reisvaccinatie(s) heb ik nodig voor mijn reis/vakantie?

A: Op deze website vindt u onder vaccinaties per land informatie over welke vaccinaties en inentingen worden aanbevolen. Dit is een algemeen advies. Welke reisvaccinaties u uiteindelijk nodig hebt, hangt af van uw persoonlijke gezondheid, vaccinaties die u eerder hebt gekregen en aard van het bezoek aan het land. Ook spelen de accommodatie en uw activiteiten tijdens uw reis een rol in het advies. Daarom is het belangrijk om voor de afspraak uw reisadvies en gezondheidsverklaring in te vullen. Tijdens een afspraak bespreekt de vaccinatie deskundige met u persoonlijk welke reisvaccinaties u nodig hebt.

V: Wanneer moet ik mij laten vaccineren?

A: Hoe eerder u zich laat vaccineren, hoe beter u beschermd bent tijdens uw reis. Maak daarom bij voorkeur 4 tot 6 weken voor uw vertrek uw afspraak bij een van onze vestigingen. Reisvaccinaties hebben een lange beschermingsduur, soms wel tot 35 jaar en Sommige vaccinaties kunnen ook kort voor vertrek nog worden gegeven.

Voor gewone vakanties van een paar weken is het verstandig om minimaal twee weken van tevoren te komen. Voor landen waar alleen een hepatitis A- of DTP-vaccinatie wordt aanbevolen is het ook nog zinvol om nog korter voordat je weggaat langs te komen. Als je langer dan drie maanden gaat reizen kun je het beste minimaal een half jaar van tevoren langs komen. Kijk ook op wanneer inentingen halen?


V: Ik ga over een paar dagen al op reis, is het nog zinvol om inentingen te nemen?

A: Jazeker, het is altijd de moeite waard om toch een afspraak te maken. De DTP- en de hepatitis A-inentingen, die voor bijna alle landen worden aanbevolen, zijn nog zinvol tot op de dag van vertrek.

V: Krijg ik alle reisvaccinaties tegelijk?

A: Al tijdens het eerste consult krijgt u vaccinaties. Bijna alle vaccinaties kunnen op hetzelfde moment gegeven worden. Sommige vaccinaties worden in een serie van 2 of 3 prikken gegeven. Voor die vaccinaties moet u meerdere afspraken maken. Wij maken deze vervolgafspraken tijdens het consult, neem daarom uw agenda mee naar de afspraak.

V: Heeft mijn kind ook reisvaccinaties nodig?

A: Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen kinderen niet tegen alle ziekten vaccinaties. Bijvoorbeeld niet tegen Hepatitis A en buiktyfus. Daarom worden ook kinderen soms gevaccineerd voor een reis naar het buitenland.

V: Hoe lang blijf ik beschermd na een reisvaccinatie?

A: De beschermingsduur is niet voor alle vaccinaties gelijk.
DTP: 10 jaar bescherming;
Hepatitis A: 1 jaar na de 1e prik , en na de 2e prik (herhalingsprik) 35 jaar;
Hepatitis B: na 3 inentingen minimaal 35 jaar maar hoogstwaarschijnlijk levenslange bescherming;
Buiktyfus: 3 jaar bescherming;
Gele koorts: levenslang bescherming.

V: Is het nodig om malariapillen te gebruiken?

A: Of het nodig is om malariapillen te gebruiken, en zo ja welke, hangt af van het land of de landen die u gaat bezoeken en hoe lang uw reis duurt. Tijdens uw afspraak geeft de vaccinatie deskundige u hierover een persoonlijk advies.

V: Kan ik ook voor iemand anders een recept krijgen?

A: Nee, iedereen moet hiervoor persoonlijk een afspraak maken.

V: Wanneer moet ik beginnen met het innemen van de malariapillen?

A: Dat is afhankelijk van welk malariamiddel u gaat gebruiken . Vaak kunt u kort voor vertrek beginnen met het slikken van malariapillen.

V: Ik heb koorts . Kan ik mij laten vaccineren?

A: Bij koorts is het niet verstandig om u te laten vaccineren. U kunt beter de afspraak verzetten. Neem hiervoor telefonisch contact met ons op of stuur ons een email.

V: Ik gebruik antibiotica. Kan ik mij laten vaccineren?

A: Dat hangt af van de reden waarom u antibiotica gebruikt. Als u een acute infectieziekte heeft is het beter om de vaccinatie uit te stellen.

V: Ik heb een aandoening en ik gebruik medicijnen. Kan ik mij laten vaccineren?

A: Dat hangt af van de aard van uw aandoening en van welke medicijnen u gebruikt. Tijdens uw afspraak geeft de vaccinatie verpleegkundige in samenspraak met een van onze vaccinatie deskundigen u een persoonlijk advies.

V: Word ik ziek van de vaccinaties?

A: Alle vaccins kunnen bijwerkingen geven maar de meeste mensen ondervinden weinig of geen klachten van de vaccinaties.

Financieel

V: Wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd of moet ik zelf betalen?

A: Je krijgt de factuur binnen enkele dagen na het consult per email van ons toegestuurd. De betaaltermijn is 7 dagen.

Wanneer je voor een vergoeding in aanmerking komt dan kun je de factuur indienen bij de zorgverzekeraar.


V: Vergoedt de zorgverzekeraar de kosten?

A: Omdat wij erkend zijn door het LCR, vergoeden de verzekeraars (een deel van) de kosten die je bij ons maakt. Het hangt van je verzekering af, je moet wel aanvullend verzekerd zijn. Kijk op vergoedingen vaccinaties wat je verzekering vergoedt.


V: Hoe duur is het alles bij elkaar?

A: Je betaalt voor het eerste consult en de inentingen. Bij herhalingsprikken betaal je voor een vervolgconsult en de inentingen. Voor een malariarecept moet je ook betalen. Kijk op prijzen voor de bedragen.

V: Zijn de tarieven per prik of per serie?

A: De tarieven zijn per prik.

Gang van zaken tijdens consult

V: Krijg ik mijn vaccinaties meteen tijdens de eerste afspraak?

A: Ja, tijdens de eerste afspraak krijg je meteen je vaccinatie(s). Sommige inentingen heb je meerdere keren nodig. Hiervoor wordt een vervolgafspraak gemaakt.

V: Krijg ik meteen malariapillen mee?

A: Nee, bij ons krijg je een recept mee, waar je voor moet betalen. Met het recept kun je naar de apotheek gaan om je malariatabletten op te halen. Daar betaal je voor de malariapillen zelf.

V: Wat gebeurt er tijdens mijn afspraak?

A: We vragen waar je precies heen gaat en wat je gaat doen. Daarna krijg je de inentingen. Vervolgens vertellen we je over gezondheidsproblemen waar je op reis mee te maken kunt krijgen, zoals reizigersdiarree, auto-ongevallen of hoogteziekte.

Hierna krijg je je vaccinatieboekje waarin staat welke inentingen je hebt gekregen. Je krijgt de factuur binnen 2-4 weken per post via Infomedics thuisgestuurd. De betaaltermijn is 30 dagen.
Deze factuur kun je indienen bij je zorgverzekeraar wanneer je voor vergoeding in aanmerking komt.

V: Mag ik zelf bepalen wat ik krijg?

A: Ja, uiteraard beslist u zelf hierover.

V: Ik ben minderjarig. Mag ik naar het consult komen?

A: Wanneer je minderjarig bent dan dien je samen met een van je ouders/verzorgers naar het consult te komen.

V: Wat moet ik meenemen naar het consult?

A: Een vaccinatieboekje (alleen als je al eerder vaccinaties voor reizen hebt gehad). Verder eventuele medicijnen en een ID-kaart, rijbewijs of paspoort, voor je burgerservicenummer.

V: Ik ben mijn vaccinatieboekje kwijt. Kan ik een nieuwe krijgen?

A: Indien u de prikken bij ons heeft gekregen kunt u een nieuw boekje aanvragen via het sturen van een email. Na betaling van €14,00 krijgt u een nieuwe boekje thuisgestuurd. Het is niet mogelijk om langs te komen op een van onze vestigingen om een nieuw boekje te halen.

V: Hoe kan ik de afspraak die ik gemaakt heb voor reisadvies en reisvaccinaties verplaatsen of afzeggen?

A: Neem telefonisch contact met ons op tussen 09.00 uur en 17.00 uur, of stuur een email. Indien u een email stuurt, wilt u dan hierin vermelden op welke dag en op welke vestiging u de afspraak heeft gemaakt.

V: Kan ik jullie algemene voorwaarden ergens lezen?

A: Zeker, via deze link kan je onze algemene voorwaarden vinden.

Vaccinatieboekje

V: Krijg ik een vaccinatieboekje mee?

A: Als je nog geen vaccinatieboekje hebt krijg je van ons een vaccinatieboekje mee. Je betaalt hiervoor een klein bedrag, klik op prijs vaccinatieboekje voor de precieze prijs. Als je al wel een vaccinatieboekje hebt worden daarin de stempels van je nieuwe inentingen gezet.

V: Is een vaccinatieboekje verplicht?

A: Een vaccinatieboekje is alleen verplicht als je naar een land reist waar een inenting verplicht is. Dit geldt vooral voor gele koorts vaccinatie en soms voor een meningitis inenting.

Over Vaccinaties op Reis

V: Inentingen haal je toch bij de GGD, zijn jullie wel betrouwbaar?

A: Jazeker, we voldoen aan alle regels en zijn ook erkend door het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). De adviezen en inentingen worden gegeven door verpleegkundigen die specifieke opleidingen hebben gevolgd en ook erkend zijn door het LCR, net als de eindverantwoordelijk arts. Alle verpleegkundigen hebben minimaal een half jaar, maar soms meer dan tien jaar ervaring met het adviseren van reizigers.

We lopen net een stapje harder om je goed te helpen; bij ons kun je vaak snel terecht (ook 's avonds) en voor last-minute prikken proberen we je snel te helpen.