Vaccinaties Thailand

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Thailand. Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

Bekijk alle bestemmingen

HOME | REISBESTEMMINGEN | THAILAND

Vaccinaties tegen ziektes in Thailand

Ga je op reis naar Thailand? Bereid je goed voor en zorg dat je de juiste vaccinaties hebt. Thailand is een prachtige bestemming met een rijke cultuur en adembenemende landschappen, maar het land kent ook gezondheidsrisico’s die met de juiste voorzorgsmaatregelen te vermijden zijn. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over de aanbevolen vaccinaties voor Thailand, hoe je je kunt beschermen tegen ziekten zoals dengue, malaria en hepatitis, en waar je terecht kunt voor een reisadvies op maat. Of je nu gaat backpacken, een strandvakantie plant of de lokale keuken wilt ontdekken, zorg ervoor dat je goed beschermd op reis gaat. Lees verder om je reis naar Thailand veilig en zorgeloos te maken.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor Thailand?

Voor de meest actuele reisadviezen kun je een afspraak maken bij een van onze 25 vaccinatieklinieken. Wij volgen de protocollen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering – LCR en werken uitsluitend met ervaren BIG geregistreerde artsen en verpleegkundigen.

Maak een afspraak

Verplichte vaccinaties voor Thailand

Gele Koorts in Thailand

De gelekoortsvaccinatie bestaat uit een prik en geeft na tien dagen goede bescherming. De bescherming van deze vaccinatie is in veel gevallen levenslang. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als je alleen een overstap hebt gemaakt op het vliegveld van een gele koorts land.

Aanbevolen vaccinaties voor Thailand

Ongeacht de verblijfsduur is er een aantal vaccinaties die worden aangeraden voor een bezoek aan Thailand. Wij raden je dan ook aan om deze vaccinaties te nemen. Maak vandaag nog een afspraak voor de benodigde vaccinaties. Als je nog geen mazelen hebt gehad en er ook niet tegen bent gevaccineerd, dan wordt ook een BMR inenting aanbevolen voor Thailand.

 

Hepatitis B in Thailand

Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Thailand inentingen aangeraden tegen hepatitis B.

 

Thailand; Tuberculose en Rabies

Soms wordt voor Thailand vaccinaties tegen rabiës (=hondsdolheid)Rabies (hondsdolheid) en tuberculose TBC) ook aangeraden bij een korter verblijf. Overleg hierover met ons. Voor Thailand wordt een inenting tegen Japanse encefalitis alleen in bepaalde (zeldzame) gevallen aangeraden.

 

Thailand; DTP-inenting

Difterie wordt veroorzaakt door een gifstof van de difteriebacterie en wordt via hoesten van mens op mens overgedragen. Polio, ook wel kinderverlamming genoemd, wordt overgedragen van mens op mens via ontlasting, besmet voedsel en/of drinkwater. Zowel Difterie als Polio komen in Azië voor. Tetanus daarentegen komt overal ter wereld voor. Tetanus wordt veroorzaakt door de gifstof van de tetanusbacterie, die vaak voorkomt in straatvuil en aarde. Deze bacterie kan het lichaam binnendringen via een wondje. De DTP-vaccinatie is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Als je geboren bent na 01-01-1950 en alle kindervaccinaties hebt gehad is een herhalingsprik voldoende. Heb je de vaccinaties nooit gehad? Dan wordt een serie van drie prikken geadviseerd. De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.

 

Thailand; Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Hepatitis A, ook wel besmettelijke geelzucht genoemd, is een zeer besmettelijke infectie van de lever dat veroorzaakt wordt door een virus. Het virus komt vooral voor in de meeste (sub)tropische landen, maar ook in landen zoals Turkije en Egypte. Deurklinken, kranen, handdoekjes, voedsel en drinken kunnen worden besmet door mensen met hepatitis A. Een gebrekkige hygiëne na toiletbezoek en voor het bereiden van voedsel kan de verspreiding van het virus bevorderen.
Een complete vaccinatie tegen Hepatitis A bestaat uit twee vaccinaties. Dee eerste vaccinatie geeft 1 jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden na de eerste prik, geeft een bescherming van zeker 30 jaar. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatievaccin tegen hepatitis A en B.
De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.

 

Thailand; BMR (Bof, Mazelen en Rode hond)

De Bof, mazelen en rode hond zijn kinderziektes die vroeger veel voorkwamen in Nederland. De virussen die deze ziektes veroorzaken, worden verspreid door hoesten en niezen van besmette personen. Het BMR-vaccin is onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Voor een reis is 1 vaccinatie genoeg. Ben je als kind niet gevaccineerd? Dan worden 2 BMR-vaccinaties geadviseerd. De BMR inenting geeft waarschijnlijk een levenslange bescherming. Je kunt de BMR vaccinatie het beste minimaal twee weken voor vertrek halen.

 

Thailand; Rabiës (hondsdolheid)

Rabiës (hondsdolheid) wordt overgebracht via een beet, krab, lik aan een wondje of via slijmvliezen. Rabiës resulteert vrijwel altijd in de dood als je niet binnen 48 uur behandeld wordt. De vaccinatieserie voor Rabiës bestaat uit twee prikken en geeft levenslange bescherming. Let op: ondanks de levenslange bescherming moet je na een incident altijd binnen 24 uur medische hulp zoeken voor extra vaccinaties.

Thailand

Extra informatie voor Thailand

Persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Thailand

Voor een reis naar Thailand zijn verschillende vaccinaties mogelijk, afhankelijk van persoonlijke factoren en reisomstandigheden. De noodzaak van deze vaccinaties kan variëren op basis van de duur van je verblijf en je algehele gezondheid. Het is daarom verstandig om advies van een arts in te winnen om te bepalen welke vaccinaties voor jou van belang zijn. Hieronder vind je algemene informatie over persoons- en reisgebonden vaccinaties voor Thailand.

Malaria in Thailand

In bepaalde delen van Thailand komt Malaria voor. Op de pagina Malaria in Thailand hebben we de malariagebieden voor jou in kaart gebracht. Voor de grensgebieden Laos, Myanmar, Cambodja en Maleisië wordt geadviseerd om - naast goede anti-muggenmaatregelen - een noodbehandeling mee te nemen. Malariamuggen steken voornamelijk ‘s avonds, ‘s nachts en in de vroege ochtend. De kans op malaria wordt verminderd door kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen. Ook een insectenwerend middel met DEET is aan te raden, evenals het gebruik van een klamboe. Bij koorts tijdens- of na verblijf in een malariagebied is het belangrijk om binnen 24 uur een arts te bezoeken.

 

Andere gezondheidsrisico's voor Thailand

In Thailand kun je ook last krijgen van reizigersdiarree. Het wordt dan ook aangeraden om ORS en Diacure mee te nemen. Ook schistosomiasis (=bilharzia), dengue en filariasis komen voor in Thailand.

Auteur