Waar komt malaria voor?

Malaria komt voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, in Zuid-Amerika (vooral in het Amazonegebied) en in Zuid-Oost Azië. Zie kaartje.

Kijk hier voor kaarten van malariagebieden per land of ga naar de pagina malariaprofylaxe.

Wat is malaria?

Er overlijden nog steeds Nederlanders onnodig aan malaria, vooral door het niet of niet goed innemen van malariatabletten. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen. In tegenstelling tot mensen die in malariagebieden wonen, hebben westerlingen geen immuniteit tegen malaria en daardoor verloopt de ziekte bij hen veel ernstiger.

Malaria symptomen

Vanaf een week tot een paar maanden na besmetting door een mug krijg je hoge koorts, koude rillingen, last van zweten, hoofdpijn, spierpijn en soms van misselijkheid en overgeven. Malariasymptomen lijken op een beginnende griep, maar zijn ernstiger. Als je malaria hebt ben je echt goed ziek; je kunt nauwelijks zitten en bent tot niets in staat. Als de ziekte niet wordt behandeld, kun je de zogenaamde hersenmalaria en andere complicaties krijgen, waar je aan kunt overlijden.

Malariarecept

Tijdens het (herhaal)consult bij Vaccinaties op Reis bekijken wij samen met jou de reisroute en beoordelen wij of je malariatabletten (profylaxe) nodig hebt of een noodbehandeling voor je reis. Zo ja, dan schrijven wij een recept voor malariatabletten uit, passend bij het gebied waar je naartoe reist en je gezondheidstoestand.
Het recept versturen wij naar apotheek eFarma. Zij leveren de medicatie bij jou aan huis binnen enkele werkdagen. 

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?

De kans op malaria is ongelijk verdeeld over de wereld. In West-Afrika (bijvoorbeeld Ghana of Gambia) is de kans verreweg het grootst. In Oost-Afrika is de kans al wat kleiner. In de malariagebieden in Azië, Zuid- en Midden-Amerika is de kans ook lager.

Wat kun je tegen malaria doen?

Het belangrijkste is dat je je bewust bent van de ernst van malaria: neem de ziekte en de voorzorgsmaatregelen serieus. Zorg dat je zo weinig mogelijk gestoken wordt. Malariamuggen steken van de avond- tot de ochtendschemering.

Andere tips om malaria te voorkomen

- Bedek je huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broekspijpen en sokken), hoewel dit in de tropen niet altijd praktisch is.
- Slaap onder een muskietennet, bij voorkeur geïmpregneerd.
- Smeer onbedekte huid in met een antimuggenmiddel waar DEET in zit.

Gebruik malariatabletten volgens voorschrift, dus vooraf beginnen en gebruiken tot 1-4 weken na terugkeer, afhankelijk van welk middel je neemt. Vergeet geen tabletten, neem ze alsof je leven ervan af hangt.

Als je malariasymptomen zoals koorts krijgt in een malariagebied, ook als je je malariapillen goed hebt ingenomen, moet je snel (binnen 24 uur) een dokter opzoeken. Malaria is namelijk in de eerste dagen goed te behandelen, maar daarna kan de ziekte zeer ernstig verlopen.
Als je gedurende de eerste maanden tot een jaar na terugkeer uit een malariagebied ziek wordt, meld je dokter dan altijd dat je in een malariagebied bent geweest.