Meningitis: roze: risicolanden, donkerpaars: vaccinatie (soms) verplicht
Landen waar meningitis voorkomt

Meningitisvaccinatie: voor welke landen?

Saoedie-Arabië stelt de meningitis vaccinatie verplicht voor bedevaartgangers; de Hadj en de Umrah. Je moet in deze gevallen minimaal tien dagen voordat je aankomt je vaccin hebben gekregen. In sommige landen in Afrika (zie kaartje) en Mongolië is het in bepaalde gevallen verstandig om je te laten inenten. In sommige landen alleen bij een verblijf van meer dan zes weken en andere landen bij een verblijf van meer dan zes maanden. Soms is het ook afhankelijk van de tijd van het jaar. Zie de adviezen per land voor details. Als je in de gezondheidszorg gaat werken of als je geen milt meer hebt, gelden andere adviezen.

Meningitis: wat kun je er aan doen

Je kunt je laten vaccineren tegen meningitis. Je krijgt het vaccin éénmaal toegediend. De beschermingsduur is vijf jaar. Het vaccin beschermt alleen tegen bacteriële vormen van meningitis. Als je in Nederland al een meningitis vaccinatie hebt gehad, moet je toch een vaccinatie halen voor je reis als dit geadviseerd wordt, omdat het ook andere typen bacteriën betreft (namelijk types A, C, Y en W135). De vaccinatie in het rijksvaccinatieprogramma in Nederland geldt alleen voor het type C.

Je moet voor Saoedie-Arabië minimaal tien dagen voor aankomst je vaccinatie hebben gekregen. Voor Afrika en Mongolië is het ook verstandig om deze termijn aan te houden.