Tekenencefalitis. Roze: landen waar het virus voorkomt (soms in kleine delen van het land)
Landen waar teken encefalitis voorkomt

Teken-encefalitis: in welke landen komt het voor?

De ziekte komt vooral voor in Europa, Rusland en de Baltische staten. Zie kaartje voor de overige landen. Meer info vind je in de folder van het LCR.

Teken encefalitis

Encefalitis is een hersenontsteking die wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt overgebracht door teken en komt voor in Europa, de Baltische staten en Rusland. De teken komen voor in bosachtig gebied en hoog gras. Van april tot november zijn de teken het meest actief en dan heb je de grootste kans om de ziekte op te lopen. De infectie kan ook worden overgedragen via rauwe melk van koeien, schapen of geiten.

De ziekte heeft veel verschillende namen:
- FSME (Früh Sommer Meningo Encephalitis, letterlijk “vroege zomer hersen- en hersenvliesontsteking”), komt vooral in Europa voor
- Russian Spring Summer Encephalitis, die vaak ernstiger verloopt en in Rusland voorkomt
- TBE (tick borne encephalitis): dit is een verzamelnaam voor beide soorten

Teken-encefalitis: verschijnselen

De meeste mensen die geïnfecteerd zijn, worden niet ernstig ziek, maar een minderheid krijgt hersen- of hersenvliesontsteking, beiden ernstige ziektes. Een tot drie weken na besmetting door een teek of een paar dagen na besmetting via rauwe melk krijg je griepachtige verschijnselen. De symptomen verbeteren, maar een deel van de mensen die besmet zijn wordt zieker, met koorts, nekstijfheid en overgeven. Dit zijn symptomen van hersenontsteking.

Teken-encefalitis: wat kun je er aan doen?

Probeer te voorkomen dat je wordt gestoken door teken, bijvoorbeeld door lange mouwen te dragen en niet in hoog gras of bos te kamperen. Je loopt het meeste kans op tekenbeten van april tot november. DEET is een effectief middel tegen teken. Drink geen rauwe melk in de genoemde gebieden.

Er bestaat een vaccin tegen teken-encefalitis. Je krijgt dan drie injecties met tussenpozen van één maand en vijf maanden. Er bestaat ook een versneld schema: de tweede injectie krijg je dan twee weken na de eerste. Na twee injecties ben je gedeeltelijk beschermd. Het beste is om een half jaar van te voren met de injecties te beginnen, maar zoals gezegd: het kan ook nog tot zo'n drie weken voor je vertrek.
Als je de volledige serie hebt gehad, ben je drie jaar beschermd.