Vaccinaties Rabiës (hondsdolheid)
Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Rabiës (hondsdolheid). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?
Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Rabiës (hondsdolheid). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?
Wij bieden preventieve vaccinaties tegen rabiës aan voor reizigers. Ben je van plan om op reis te gaan naar een gebied waar rabiës voorkomt? Dan is het belangrijk om te weten welke vaccinaties noodzakelijk of geadviseerd zijn. Voordat je gevaccineerd wordt, vindt er altijd een intake plaats. Tijdens deze consultafspraak bespreken we jouw reisplannen, de bestemmingen die je gaat bezoeken en de duur van je verblijf. Ook bekijken we je persoonlijke gezondheidssituatie.
Op basis van deze informatie geven wij een vaccinatieadvies volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Indien vaccinatie nodig is, kan deze direct tijdens het consult worden toegediend.
Deze inhoudt is in Augustus 2024 bijgewerkt met de meest actuele informatie over rabiës en vaccinaties voor reizigers.
Het pre-expositie vaccinatieschema bestaat uit 2 of 3 vaccinaties. In de meeste gevallen volstaan 2 vaccinaties met een tussenpauze van minimaal 1 week. Wanneer beide vaccinaties gegeven zijn, is in geval van een beet, krab of lik er geen RIG nodig. Boostervaccinaties blijven noodzakelijk om het virus te behandelen. In sommige gevallen zijn er 3 vaccinaties nodig. In dat geval vinden de vaccinaties plaats op dag 0, dag 7 en tussen dag 21 en 28.
Het gaat hierbij om:
Revaccinatie of boostervaccinaties zijn normaliter niet nodig. Alleen wanneer iemand intensief contact heeft met wilde en/of huisdieren in een land waar rabiës veelvuldig voorkomt, is een 2-jaarlijke boostervaccinatie geïndiceerd. Denk hierbij aan jagers, biologen, speleologen of dierenartsen.