Vaccinaties Rabiës (hondsdolheid)

Alles wat je moet weten over vaccinaties voor Rabiës (hondsdolheid). Welke vaccinaties zijn nodig en welke zijn aan te raden?

HOME | ZIEKTES | Rabiës

Rabiës Vaccinatie; consult en procedure

Wij bieden preventieve vaccinaties tegen rabiës aan voor reizigers. Ben je van plan om op reis te gaan naar een gebied waar rabiës voorkomt? Dan is het belangrijk om te weten welke vaccinaties noodzakelijk of geadviseerd zijn. Voordat je gevaccineerd wordt, vindt er altijd een intake plaats. Tijdens deze consultafspraak bespreken we jouw reisplannen, de bestemmingen die je gaat bezoeken en de duur van je verblijf. Ook bekijken we je persoonlijke gezondheidssituatie.

Op basis van deze informatie geven wij een vaccinatieadvies volgens de richtlijnen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Indien vaccinatie nodig is, kan deze direct tijdens het consult worden toegediend.

Deze inhoudt is in Augustus 2024 bijgewerkt met de meest actuele informatie over rabiës en vaccinaties voor reizigers.

Vaccinatieschema Rabies

Het pre-expositie vaccinatieschema bestaat uit 2 of 3 vaccinaties. In de meeste gevallen volstaan 2 vaccinaties met een tussenpauze van minimaal 1 week. Wanneer beide vaccinaties gegeven zijn, is in geval van een beet, krab of lik er geen RIG nodig. Boostervaccinaties blijven noodzakelijk om het virus te behandelen.   In sommige gevallen zijn er 3 vaccinaties nodig. In dat geval vinden de vaccinaties plaats op dag 0, dag 7 en tussen dag 21 en 28.

Het gaat hierbij om:

Revaccinatie of boostervaccinaties zijn normaliter niet nodig. Alleen wanneer iemand intensief contact heeft met wilde en/of huisdieren in een land waar rabiës veelvuldig voorkomt, is een 2-jaarlijke boostervaccinatie geïndiceerd. Denk hierbij aan jagers, biologen, speleologen of dierenartsen.

De Ziekte Rabiës (hondsdolheid)

Wat is Rabies?

Rabiës of hondsdolheid is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het rabiësvirus. De mens kan geïnfecteerd worden via een beet of krab van een met rabiës besmet zoogdier. Ook kan besmetting plaatsvinden middels een lik over niet intacte huid of slijmvlies. In 99% van de gevallen vindt een besmetting plaats door een hondenbeet, maar ook apen, katten, vleermuizen en andere zoogdieren kunnen het rabiësvirus overbrengen. Rabiës is een zeer ernstig verlopende ziekte, die – zodra het virus het centrale zenuwstelsel bereikt – in alle gevallen dodelijk is. Snelle behandeling is belangrijk om te voorkomen dat het virus het centrale zenuwstelsel kan bereiken. Het algemene advies is om binnen 24 uur na het incident, te starten met het behandelen van een potentiële rabiësinfectie. Rabiës komt wereldwijd voor. De gebieden met een hoog risico liggen vooral in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Reizigers naar landen waar rabiës voorkomt, kunnen in aanmerking komen voor rabiësvaccinatie. Pre-expositievaccinatie (vaccinaties voorafgaand aan een beet/krab/lik) vereenvoudigt de post-expositiebehandeling (behandeling na een beet/krab/lik) door het opbouwen van een immunologisch geheugen. Dit betekent dat na een volledig pre-expositie vaccinatieserie (basisimmunisatie), er levenslang geen rabiës immunoglobuline (RIG) meer te worden toegediend in geval van een incident, en er alleen boostervaccinaties nodig zijn. RIG is in niet-westerse landen erg slecht verkrijgbaar.

Verschijnselen van Rabiës (hondsdolheid)

Symptomen Rabies bij mensen

Een rabiësinfectie geeft, zo lang het virus het centrale zenuwstelsel nog niet bereikt heeft, geen klachten. Zodra het virus het centrale zenuwstelsel heeft bereikt ontstaan er klachten, maar is behandeling tegen het virus niet meer mogelijk, en helaas in alle gevallen dodelijk. De eerste symptomen kunnen lijken op griep, met koorts, hoofdpijn en algemene zwakte. Naarmate de ziekte vordert, kunnen er meer ernstige symptomen optreden, zoals angst, verwardheid, hallucinaties, verlamming en hydrofobie (angst voor water).  

Wat te doen als je bent gebeten, gekrabd of gelikt?

In geval van een incident is het belangrijk om altijd meteen de wond goed schoon te maken en direct een arts te consulteren. In alle gevallen moet de wond zorgvuldig en grondig gereinigd worden met water (en eventueel zeep) en vervolgens rijkelijk met water gespoeld worden gedurende minimaal 15 minuten. Desinfecteer van de wond daarna met alcohol 70% of Betadine. Reizigers met een reisverzekering kunnen met de bijbehorende alarmcentrale contact leggen voor hulp bij het consulteren van een arts.  

Risico's van Rabiës (hondsdolheid)

Het belang van vaccinatie

Het belang van vaccineren is afhankelijk van de reisplannen en bestemming. Wanneer een reiziger langer op reis gaat (langer dan 3 maanden), er omgang zal plaatsvinden met dieren, of er sprake is van risicofactoren, kan basisimmunisatie d.m.v. een pre-expositie vaccinatieserie zinvol zijn. Personen/situaties waarbij er een verhoogd risico is op besmetting, en pre-expositie aan te raden is:  

LCR erkend - betrouwbare informatiebronnen

Wij zijn aangesloten bij LCR - Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering - en volgen hun richtlijnen. Voor het actualiseren van onze informatieverstrekking maken wij met regelmaat gebruik van de volgende bronnen:  

Landen waar Rabiës (hondsdolheid) voorkomt

Nuttige informatie

Bescherming

Preventie

Vaccinatie is de meest effectieve manier om rabiës te voorkomen. Het vermijden van contact met wilde dieren en het melden van verdachte dieren aan de autoriteiten zijn ook belangrijke preventieve maatregelen. In alle gevallen van een beet, krab of lik, is behandeling echter noodzakelijk. Basisimmunisatie middels vaccinaties is niet voldoende om rabiës te voorkomen!